10 redenen waarom afvallen niet lukt

10 redenen waarom afvallen niet lukt

Soms lijkt afvallen gewoon niet te lukken. Je denkt dat je goed bezig bent door gezond te eten en voldoende te bewegen, maar je gewicht blijft gelijk. Frustrerend? Ja. Maar gelukkig zijn er vaak toch een aantal dingen die je anders kunt doen. Mét gewichtsverlies als resultaat.

 Hieronder heb ik de 10 meest voorkomende valkuilen voor je op een rij gezet.

1. Gifstoffen in voeding

Pesticiden en andere bestrijdingsmiddelen worden gebruikt om de oogst veilig te stellen en te versnellen.

Helaas krijgen wij deze stoffen ook via de voeding binnen. Je lever ruimt de meeste verstorende stoffen gelukkig wel op, maar wanneer de lever de hoeveelheid niet (meer) aankan, moeten de stoffen worden opgeslagen. En wat gebruikt je lichaam daarvoor? Juist: vetweefsel. Nog sterker, het lichaam maakt vetweefsel aan om gifstoffen te kunnen opslaan! Je ziet: wanneer je wilt afvallen moet je ook eens kritisch bekijken hoeveel gifstoffen je mogelijk binnenkrijgt. Het advies: eet zoveel mogelijk biologisch. Lees hier hoe je dat op een budgetvriendelijke manier kunt doen.

2. Kortetermijnoplossing

Snel afvallen wil iedereen. Echter, wanneer je niets leert over je eetgewoontes en je jezelf berooft van belangrijke voedingsstoffen, verval je alweer snel in je oude gewoontes en kun je op de lange termijn zelfs dikker worden. Dat willen we natuurlijk niet. Om deze reden hebben wij een programma ontwikkeld waarmee je snel afvalt, maar tegelijkertijd ook leert hoe je een balans vindt in je eetpatroon. Het is daarbij van belang dat je blijft genieten van lekker eten, want het moet wel leuk blijven. Bovendien hou je het anders gewoon niet vol. Meer weten? Lees hier verder.

3. Je eet te weinig

Wanneer je langere tijd te weinig calorieën en nutriënten binnenkrijgt, beroof je je lichaam van belangrijke voedingsstoffen en energie. Je lichaam reageert daarop met het vertragen van de stofwisseling. Resultaat: het wordt steeds lastiger om af te vallen.

4. Geen tijd om te koken

Simpel: hier zul je toch tijd voor moeten maken. En dat hoeft helemaal niet ingewikkeld te zijn. Kijk bijvoorbeeld eens hier voor smaakvolle gezonde recepten, die heus makkelijk klaar te maken zijn. Tip: plan tijd in om boodschappen te doen en denk alvast vooruit. Maak bij het avondeten wat extra’s wat je de volgende dag als lunch kunt eten. Easy does it.

5. Te veel van het goede

Laat ik voorop stellen dat noten, avocado en goede vetten heel goed voor je zijn. Echter, wanneer je wilt afvallen kan zelfs dat gezonde eten de boel saboteren. Kijk daar dus eens kritisch naar. Wanneer je op je streefgewicht bent, kun je je dieet natuurlijk weer langzaam aanvullen met gezonde vetten. Want die zijn ook belangrijk om op gewicht te blijven! Vandaar dat ik na het afslanken altijd een periode adviseer om te stabiliseren en je eetpatroon weer aan te vullen.

6. Geen ontbijt

Eet jij ‘s ochtends niet of nauwelijks? Probeer er toch een gewoonte van te maken. Kies voor een ontbijt waarmee je even vooruit kunt, zoals een havermout ontbijt met fruit en noten.  Havermout is rijk aan vezels die belangrijk zijn voor een goede stofwisseling en  darmwerking. Bovendien zorgen vezels voor een langer verzadigd gevoel. Met een havermout ontbijt moet je het dus eenvoudig redden tot de lunch! Havermout bevat complexe koolhydraten, zodat een piek in je bloedsuiker uitblijft. Vezels uit havermout kunnen er óók nog eens voor zorgen dat de gevoeligheid voor insuline verbetert, waardoor de bloedglucosespiegel goed op peil wordt gehouden.

7. Te weinig beweging

Lichaamsbeweging is essentieel voor een gezond gewicht en een gezonde levensstijl in het algemeen. Regelmatig bewegen helpt onder andere bij het verbeteren van de stofwisseling, het verbranden van calorieën, beheren van de bloedsuikerspiegel, activeren van antioxidanten in het lichaam, verbeteren van de weerstand én het verbeteren van de reactie op stresssituaties. Je kunt daarbij denken aan een stevige wandeling of het pakken van de fiets in plaats van de auto. Maar daarnaast adviseer ik twee keer per week (waar mogelijk) aan weerstandstraining te doen met korte intensieve sets. Een goed voorbeeld is RPM / spinning. Binnenkort meer over dit onderwerp.

8. Light dranken

Wellicht denk je dat light dranken beter zijn dan de dranken met suikers? Dranken met veel suikers moeten inderdaad zo veel mogelijk gemeden worden. Echter, de light varianten bieden helaas geen goed alternatief. Ze bevatten geen suikers maar wel kunstmatige zoetstoffen. Die kunstmatige zoetstoffen zorgen ervoor dat het lichaam denkt dat er suiker binnenkomt, wat niet het geval is. Resultaat: op de lange termijn krijg je een zoetbehoefte en honger. Daarnaast zijn bepaalde kunstmatige zoetstoffen sowieso niet bevorderlijk voor de gezondheid. Kies liever voor water met munt, citroen en komkommer. Heerlijk verfrissend én beter voor de lijn…

9. Te weinig slaap

Te weinig slaap en onrustige nachten leveren indirect een bijdrage aan gewichtstoename. Een slaaptekort verstoort de hormonen die betrokken zijn bij de stofwisseling, met als resultaat dat je overdag vaker zin hebt in eten. Ga dus wat vroeger naar bed en blijf niet hangen voor de televisie.

10. Stress

Stress kan ervoor zorgen dat je naar verkeerde voeding grijpt of te weinig eet. Bij stress wordt de balans van je hormonen in je lichaam aangetast, wat ervoor kan zorgen dat je meer eetlust krijgt. Wanneer we stress ervaren maakt het lichaam het hormoon cortisol aan. Dit is het hormoon dat je alert maakt en ervoor zorgt dat je ’s morgens wakker wordt en zin hebt om op te staan. Het is ook het hormoon dat je eetlust kan stimuleren en zorgt dat het lichaam reserves opslaat. Gewichtstoename kan het gevolg zijn en het lichaam zal het vet vooral rond de buik opslaan. Gun je lijf na een drukke dag dus ook de tijd om te ontspannen. Dat kan al door met een kop thee op de bank te gaan zitten en gewoon even niets te doen.

Resetten met Momentum

Soms heb je simpelweg een duwtje in de rug nodig. Een quickfix om op voort te bouwen. Het Momentum Lifestyle Programma helpt in 3 fasen afslanken, maar zuivert ook je lichaam én leert je wat een gezond voedingspatroon inhoudt. Een reset dus. Misschien is dat net het setje wat je nodig hebt...

Medische aandoening of intoleranties

Het kan zijn dat je moeilijk afvalt vanwege een medische aandoening en/of medicatie. Vaak is er dan meer nodig om af te kunnen vallen. Je kunt daarvoor het beste terecht bij je huisarts of medisch specialist. Het kan óók zijn dat je een allergie/voedselintolerantie hebt, die gewichtsverlies in de weg staan. Bijvoorbeeld doordat je darmen veel te lang bezig zijn om bepaalde voedingsstoffen (zoals gluten, lactose, etc.) te verwerken. In zo’n geval is het vaak lastig om de vinger op de zere plek te leggen. Mensen gooien het vandaag de dag bijvoorbeeld regelmatig op een glutenallergie, maar er zijn tal van voedselintoleranties en je weet het pas 100% zeker als je het hebt uitgezocht. Dat kan bijvoorbeeld door een consult te plannen met een orthomoleculair therapeut en indien nodig een bloedtest af te nemen. Heb je standaard van je darmen? Dan is een afspraak met een orthomoleculair therapeut aan te raden. Er zijn overigens talloze orthomoleculaire therapeuten die met Momentum werken, dus een combinatie kan soms helemaal uitkomst bieden. Sowieso kunnen onze Momentum coaches je (indien nodig, na goedkeuring arts) begeleiden om een ze mooi mogelijk resultaat te behalen.

Liefs & Gezondheid,

Danuta Stuyver


Oudere posts Nieuwe posts