Alcohol en Afvallen: Hoe Zit Dat?

Alcohol en afvallen: hoe zit dat?

Bij het streven naar een gezondere levensstijl en succesvol gewichtsverlies zijn diverse overwegingen van belang, waarbij het gebruik van alcohol er één is. Hoewel een lekker glas wijn of een verfrissend biertje soms onmisbaar lijkt, kan het consumeren van alcohol het gewichtsverliesproces aanzienlijk vertragen.

In deze blog duiken we dieper in op de invloed van alcohol op gewichtsverlies en leggen we uit waarom het verminderen van alcoholconsumptie ook een cruciaal aspect is van ons afslankprogramma.

Alcohol en Gewichtsverlies: Een Persoonlijke Keuze

Bij gewichtsverlies draait alles om persoonlijke keuzes en balans. We willen duidelijk maken dat we niemand iets willen verbieden, maar we willen je informeren over hoe alcohol je doelen kan beïnvloeden. Alcohol bevat calorieën, maar weinig voedingsstoffen, en dat kan een uitdaging zijn.

Calorieën en Alcohol: De Kern van het Probleem

Om gewicht te verliezen, moet je in feite meer calorieën verbranden dan je consumeert. Hierin schuilt de eerste uitdaging met alcohol. Het bevat over het algemeen veel calorieën. Een standaardglas wijn bevat bijvoorbeeld ongeveer 120 calorieën, terwijl een gemiddeld biertje rond de 150 calorieën zit. Ondanks het hoge caloriegehalte, wat normaal voor een gevoel van verzadiging zorgt, wekt alcohol juist hongergevoelens op. Als je regelmatig alcohol consumeert, kunnen deze calorieën snel optellen en je gewichtsverliesdoelen ondermijnen.

De Invloed van Alcohol op de Stofwisseling

Wanneer je alcohol consumeert, ondergaat het een uniek proces in je lichaam. Alcohol wordt beschouwd als een toxische stof voor het lichaam. Om deze giftige stof zo snel mogelijk te verwijderen, zet de lever zich in, wat de vetverbranding vertraagt. Dit betekent dus dat je lichaam stopt met het verbranden van vet en koolhydraten totdat de alcohol volledig is afgebroken. Dit kan leiden tot een vertraging in je vetverbranding en het verminderen van je stofwisseling.

Verhoogde Eetlust en Overeten

Een ander belangrijk aspect van alcohol is dat het je eetlust kan verhogen. Het is geen toeval dat je na een paar drankjes zin hebt in snacks of een late-night maaltijd. Ook leidt alcoholgebruik tot verminderde zelfbeheersing. Dat kan soms fijn zijn, maar niet als je aan de lijn bent. Het maakt het namelijk nog moeilijker om verleidingen zoals extra drankjes of smakelijke hapjes te weerstaan, wat natuurlijk een negatieve impact kan hebben op je gewichtsverliesdoelen.

Ketose en Alcohol: Een Tegengestelde Strijd

Het ketogene dieet is een voedingsregime dat ketose induceert, waarbij het lichaam overschakelt van het verbranden van koolhydraten naar het verbranden van vetten voor energie. Dit is een effectieve methode voor gewichtsverlies omdat het lichaam vetreserves gebruikt als brandstof, wat kan leiden tot aanzienlijk gewichtsverlies.

Wanneer je het ketogene dieet volgt, beperk je doorgaans je koolhydraatinname tot een minimum, waardoor je lichaam gedwongen wordt om zijn energie uit vetten te halen. Dit leidt tot de productie van ketonen in de lever, die dienen als een alternatieve energiebron.

Alcohol kan echter dit proces verstoren. Wanneer je alcohol consumeert, ondergaat het een metabolisch proces in de lever, waarbij het wordt afgebroken tot acetaat. Acetaat heeft de hoogste prioriteit voor oxidatie, wat betekent dat je lichaam stopt met het verbranden van vetten voor energie zolang er acetaat aanwezig is om te worden gemetaboliseerd. Hierdoor wordt de ketose onderbroken, en je lichaam schakelt weer over op het verbranden van koolhydraten of andere beschikbare bronnen van energie.

Daarom wordt aanbevolen om alcoholinname te beperken of te vermijden als je het ketogene dieet volgt, omdat het de voordelen van ketose kan verminderen en de effectiviteit van het dieet kan verminderen.

Gezonde Alternatieven voor Alcohol

We begrijpen dat je op een vrijdag- of zaterdagavond niet altijd zin hebt in water of koffie. Hier zijn enkele alternatieven:

 1. Bruiswater met een twist: Voeg een vleugje vers fruit toe aan bruisend water, zoals citroen, limoen of framboos, voor een verfrissende ervaring.
 2. Kruidenthee: Probeer verschillende smaken zoals kamille, munt of lavendel voor een ontspannende drankoptie zonder cafeïne.
 3. Mocktails: Voor speciale gelegenheden kun je genieten van alcoholvrije cocktails, ook wel mocktails genoemd. Deze smakelijke drankjes worden gemaakt met vers geperst sap en bruisend water, waardoor ze net zo verfrissend en smaakvol zijn als traditionele cocktails, maar zonder de negatieve effecten van alcohol. Experimenteer met verschillende ingrediënten en garneringen om je eigen unieke mocktails te creëren.

  Betekent dit dan dat je Voorgoed Vaarwel moet zeggen Tegen Alcohol?

  Nou, niet helemaal. Bijvoorbeeld, in fase 3 van ons afslankprogramma, wanneer je je streefgewicht hebt bereikt en je gewicht gestabiliseerd is, is het prima om af en toe te genieten van een glas wijn, een biertje of een cocktail.

  Hier zijn wat extra tips:

  1. Wissel een glas alcohol af met water en beperk je tot maximaal 2 glazen alcohol.
  2. Geef de voorkeur aan suikervrije opties, zoals prosecco, rum met light frisdrank, of een 'skinny bitch' (wodka met bruiswater). Hierdoor beperk je de inname van overtollige suikers, wat extra vetopslag kan voorkomen. Een hogere suikerinname leidt namelijk tot een verhoogde aanmaak van insuline, het hormoon dat betrokken is bij vetopslag.
  3. Zorg ervoor dat je een gezonde snack bij de hand hebt voor het geval je honger krijgt, bij voorkeur een snack die rijk is aan eiwitten en vezels.

  Op deze manier kun je nog steeds van een drankje genieten zonder je gewichtsdoelen uit het oog te verliezen.

  Conclusie

  Het consumeren van alcohol leidt niet automatisch tot gewichtstoename. Als je je totale calorie-inname onder controle houdt en onder je caloriebehoefte blijft, zul je geen extra kilo's aankomen, zelfs als je af en toe alcohol drinkt.

  Echter, het is essentieel om te beseffen dat het handhaven van een calorietekort moeilijker kan zijn als je alcohol consumeert. Alcoholische dranken bevatten vaak veel calorieën en kunnen je eetlust stimuleren, waardoor het uitdagender wordt om je calorie-inname te beperken. Daarom is het verstandig om extra aandacht en discipline te tonen als je alcohol wilt drinken en tegelijkertijd je gewicht wilt beheersen.

  Als je streeft naar gewichtsverlies, is het verstandig om alcohol te beperken of te vermijden, maar dit geldt eigenlijk voor iedereen, ongeacht hun gewichtsdoelen, omdat alcohol intrinsiek schadelijk is voor de gezondheid. Het is ook van belang om bewust te zijn van de keuzes die je maakt over wat en hoeveel je drinkt.

  Wij raden aan om alcoholgebruik te beperken of te vermijden tijdens actieve gewichtsverliesfases en het pas te hervatten nadat je je streefgewicht hebt bereikt en gestabiliseerd. Onthoud altijd dat gezondheid en welzijn de hoogste prioriteit hebben, en dat bewuste keuzes met betrekking tot voeding en levensstijl de sleutel zijn tot blijvend succes!


  Oudere posts Nieuwe posts