Zo maak je een gezonde borrelplank

Zo maak je een gezonde borrelplank

Een borrelplank is een perfecte manier om je gasten te verwelkomen of om gezellig met vrienden en familie te genieten van een avondje thuis. Helaas worden borrelplanken vaak volgestopt met vette en zoute snacks, wat niet bepaald bijdraagt aan een gezonde levensstijl. Maar met een beetje creativiteit en gezonde ingrediënten kun je een borrelplank maken die niet alleen lekker, maar ook voedzaam is.

Hier zijn drie voorbeelden van gezonde borrelplanken:

1. De groentenborrelplank

Deze borrelplank is volledig gevuld met groenten en gezonde dips. Snijd worteltjes, komkommer, paprika en selderij in reepjes en leg ze op de plank. Voeg ook wat kerstomaatjes en radijsjes toe voor wat kleur. Serveer met hummus, tzatziki en guacamole voor een lekkere en gezonde dip. Je kunt de plank ook aanvullen met enkele noten en zaden, zoals amandelen, pistachenoten en pompoenpitten.

2. De visborrelplank

Vis is een gezonde bron van eiwitten en omega-3 vetzuren. Maak een borrelplank met gerookte zalm, tonijn, garnalen en inktvisringen. Leg de vis op de plank en voeg wat citroenpartjes en verse dille toe voor extra smaak. Voeg ook wat verse groenten toe, zoals cherrytomaatjes, komkommer en wortels. Serveer met volkoren crackers of stokbrood en een gezonde dipsaus, zoals yoghurt-dille dip of hummus.

3. De fruitborrelplank

Fruit is een gezonde snack vol met vitaminen en antioxidanten. Maak een borrelplank met een variatie aan fruitsoorten, zoals aardbeien, ananas, meloen, druiven en bessen. Leg het fruit op de plank en voeg wat kaasblokjes en noten toe voor wat eiwitten en gezonde vetten. Serveer met een gezonde dipsaus, zoals Griekse yoghurt gemengd met honing en kaneel.

Let op: hoewel fruit een gezonde snackoptie is vanwege de vele voedingsstoffen en vezels die het bevat, bevat het ook van nature suiker. Als je probeert af te vallen, is het daarom belangrijk om niet te veel fruit te eten, omdat de calorieën en koolhydraten snel kunnen oplopen.

Een goede richtlijn is om niet meer dan 2-3 porties fruit per dag te eten en je te concentreren op fruit met een lage glycemische index, zoals bessen, grapefruit en groene appels, omdat deze minder snel de bloedsuikerspiegel verhogen. Bovendien kun je fruit combineren met andere eiwit- en vezelrijke snacks op je borrelplank, zoals noten en kaas, om te voorkomen dat je te veel fruit eet en om een uitgebalanceerde voedingswaarde te creëren.

Extra tips voor het maken van een gezonde borrelplank:

  • Gebruik verse, seizoensgebonden ingrediënten voor de beste smaak en voedingswaarde.
  • Vermijd bewerkte voedingsmiddelen en snacks met veel suiker, zout en verzadigde vetten.
  • Varieer met kleuren en texturen voor een aantrekkelijke presentatie.
  • Gebruik kleine schaaltjes of kommetjes voor dipsauzen en noten, zodat je gasten gemakkelijk kunnen dippen en nemen wat ze willen.

Met deze voorbeelden en tips kan je een gezonde en smakelijke borrelplank maken die past bij elke gelegenheid. Geniet ervan!

Verlies ongezond  (  visceraal) lichaamsvet met het Momentum Lifestyle Programma

Momentum is een effectief programma waarmee je op gezonde wijze gewicht verliest en misschien nog wel belangrijker: leert om je streefgewicht te behouden. Het is niet alleen geschikt voor mensen met overgewicht, maar ook voor mensen met een onregelmatige vetverdeling. Daarnaast voor iedereen die wil leren wat een gezond voedingspatroon inhoudt. Het Momentum Lifestyle Programma is een totaalpakket met een 3-fasenplan, dieetoverzicht, boodschappenlijstjes en 100% natuurlijke voedingssupplementen die je helpen bij het afslanken. 


Oudere posts Nieuwe posts