Dirty Dozen & Clean Fifteen

Dirty Dozen & Clean Fifteen

Dirty Dozen & Clean Fifteen

The Dirty Dozen & the Clean Fifteen. Ken jij ze al? Dit zijn de twaalf groenten en fruit die relatief veel én de vijftien die relatief weinig pesticiden bevatten. Van die eerste groep kun je daarom beter de biologische varianten kopen. Biologisch kan echter best duur zijn. Daarom biedt dit lijstje uitkomst. Koop de clean fifteen gewoon in de supermarkt en ga bij de dirty dozen voor biologisch. Dan ben je al een heel eind. Makkelijk en budgetvriendelijk, daar houden we van. Het kan bovendien een leuke eerste stap zijn om geleidelijk wat meer biologisch te gaan eten.

Waarom biologisch?

Je weet inmiddels vast wel dat synthetische bestrijdingsmiddelen niet goed voor je zijn. Dergelijke stoffen worden zelfs in verband gebracht met storingen in de hormoonhuishouding en neurotoxische- en kankerverwekkende invloeden. Reden genoeg om eens kritisch te kijken naar wat je mogelijk ongemerkt binnenkrijgt. Kijk maar eens goed naar de eerste kolom: allemaal gezonde dingen. Maar helaas niet zo gezond wanneer je ze bespoten eet. Denk bijvoorbeeld aan snacktomaatjes, appels en aardbeien. En laat dat nou net het soort groente en fruit zijn dat je graag aan je kinderen geeft..! Mijn devies: koop van de dirty dozenbij voorkeur de bio-variant.

Vetweefsel als gifopslag

Gelukkig beschikt je lichaam over een zuiveringsfabriekje: je lever. Je lever ruimt de verstorende stoffen lekker op zodat ze niet blijven circuleren in je lichaam en schade kunnen aanrichten. Echter, wanneer de lever de hoeveelheid niet (meer) aankan, moeten de stoffen worden opgeslagen. En wat gebruikt je lichaam daarvoor? Juist: vetweefsel. Nog sterker, het lichaam maakt vetweefsel aan om gifstoffen te kunnen opslaan! Je ziet: wanneer je wilt afvallen moet je ook eens kritisch bekijken hoeveel gifstoffen je mogelijk binnenkrijgt. Nota bene terwijl je dacht heel gezond bezig te zijn.

Met schil en al

Biologisch groente en fruit kun je gerust met schil en al opeten. Een groot voordeel, aangezien de meeste voedingsstoffen doorgaans vlak onder de schil zitten. Van fruit en groenten die wél bespoten zijn kun je de bestrijdingsmiddelen er overigens niet af wassen. Van tomaten, komkommers, druiven en aardbeien is bijvoorbeeld bekend dat de bestrijdingsmiddelen door de schil/buitenste laag heen gaan.

Eet groenten en fruit van het seizoen

Nog een tip: eet groente en fruit van het seizoen uit Nederland. Groente en fruit uit Nederland bevat namelijk over het algemeen minder gifresten dan producten uit het buitenland. Met name producten uit landen als Spanje, Egypte en Marokko zijn regelmatig sterk vervuild.

Hoe herken je biologisch?

Een product mag pas biologisch genoemd worden als het gecontroleerd is en aan alle eisen voldoet voor het Europese EU keurmerk. Hieronder vallen alle Europese keurmerken, waaronder bijvoorbeeld het EKO keurmerk. In de natuurwinkel mag je ervan uit gaan dat het eko is. Gelukkig zijn biologische producten ook steeds meer te vinden in de supermarkt. Ik hoop dat deze lijst je op weg helpt!


Oudere posts Nieuwe posts