Eiwitten, Waarom hebben we die Nodig?

Eiwitten, waarom hebben we die nodig?

Eiwitten, ook wel proteïnen genoemd, vormen een essentieel onderdeel van ons dieet en spelen een cruciale rol in het functioneren van ons lichaam. Maar waarom zijn eiwitten zo belangrijk en hoeveel hebben we er eigenlijk van nodig? Laten we duiken in de wereld van eiwitten en ontdekken waarom ze een onmisbaar ingrediënt zijn voor een gezond en evenwichtig leven.

Wat zijn eiwitten?

Eiwitten zijn macromoleculen die bestaan uit aminozuren. Aminozuren zijn als bouwstenen voor ons lichaam, vergelijkbaar met hoe bakstenen een huis vormen. Er zijn in totaal 20 verschillende aminozuren, waarvan ons lichaam er 9 niet zelf kan aanmaken. Deze essentiële aminozuren moeten we uit onze voeding halen.

Eiwitten vervullen diverse functies in het lichaam. Ze dienen als bouwstenen voor spieren, organen, huid en haar. Eiwitten spelen ook een rol bij het reguleren van enzymen en hormonen, helpen bij het transport van voedingsstoffen en zuurstof in ons bloed, en ondersteunen ons immuunsysteem.

Hoeveel eiwitten hebben we nodig?

De dagelijkse eiwitbehoefte varieert per persoon, afhankelijk van verschillende factoren zoals leeftijd, geslacht, activiteitenniveau en gezondheidsdoelen. Over het algemeen wordt aanbevolen dat eiwitten ongeveer 10-35% van de dagelijkse calorie-inname uitmaken. Voor de gemiddelde volwassene komt dit neer op ongeveer 0,8 gram eiwit per kilogram lichaamsgewicht. Dit betekent dat een persoon van 70 kilogram ongeveer 56 gram eiwit per dag zou moeten consumeren.

Het is echter belangrijk op te merken dat atleten, zwangere vrouwen, mensen die herstellen van ziekten of operaties, en oudere volwassenen mogelijk meer eiwitten nodig hebben. Raadpleeg altijd een diëtist of gezondheidsdeskundige om de juiste hoeveelheid eiwitten voor jouw specifieke behoeften te bepalen.

Voorbeelden van eiwitrijke voeding

Gelukkig zijn er tal van heerlijke en voedzame voedingsmiddelen die rijk zijn aan eiwitten. Hier zijn enkele voorbeelden:

 1. Kip, kalkoen en ander mager gevogelte: Deze zijn uitstekende bronnen van magere eiwitten.
 2. Vis: Vette vis zoals zalm, makreel en tonijn zijn rijk aan eiwitten en omega-3-vetzuren.
 3. Eieren: Eieren zijn een veelzijdige bron van hoogwaardige eiwitten.
 4. Peulvruchten: Linzen, kikkererwten en bonen zijn geweldige vegetarische eiwitbronnen.
 5. Magere zuivelproducten: Griekse yoghurt, magere melk en cottage cheese bevatten veel eiwitten en weinig vet.
 6. Noten en zaden: Amandelen, pinda's, chiazaad en hennepzaad zijn eiwitrijk en bevatten gezonde vetten.
 7. Tofu en tempeh: Deze veganistische eiwitbronnen kunnen in diverse gerechten worden verwerkt.
 8. Mager rundvlees: Mager gehakt, biefstuk en rundvlees bevatten hoogwaardige eiwitten en ijzer.
 9. Quinoa: Dit graan is een complete eiwitbron en ideaal voor vegetariërs.

Het is belangrijk om een gevarieerd dieet te handhaven om ervoor te zorgen dat je alle essentiële aminozuren binnenkrijgt.

Expert Tips:

 1. Kwaliteit boven kwantiteit: Kies voor hoogwaardige eiwitbronnen. Dierlijke eiwitten zoals mager vlees, vis en zuivelproducten zijn over het algemeen rijk aan essentiële aminozuren en voedingsstoffen. Kies voor biologische, grasgevoerde, of duurzaam gevangen opties wanneer dat mogelijk is.
 2. Combineren van eiwitbronnen: Combineer verschillende eiwitbronnen, zoals bonen en rijst, noten en granen, of peulvruchten en groenten, om een completer aminozuurprofiel te bereiken, vooral voor vegetariërs en veganisten.
 3. Timing is belangrijk: Neem eiwitten op strategische momenten, zoals na een training, om spierherstel en -opbouw te ondersteunen.
 4. Hydratatie: Zorg ervoor dat je voldoende water drinkt, omdat hydratatie essentieel is voor een optimale eiwitverwerking en spijsvertering.

Ontdek het Momentum Lifestyle Programma

Momentum is een effectief programma waarmee je op gezonde wijze gewicht verliest en misschien nog wel belangrijker: leert om je streefgewicht te behouden. Het Momentum Lifestyle Programma is een totaalpakket met een 3-fasenplan, dieetoverzicht, boodschappenlijstjes en 100% natuurlijke voedingssupplementen die je helpen bij het afslanken. 


Oudere posts Nieuwe posts