Kun je té gezond eten?

Zal er ooit een einde komen aan de discussie rondom een gezond voedingspatroon? Ik ben bang van niet. Ook voeding & lifestyle is onderhevig aan trends en tsja, het is maar net hoe je daar mee omgaat. Want wat is gezond? En kun je ook té gezond eten?

Het zal je niet zijn ontgaan: de discussie rondom gezond eten laait weer op. Wat is gezond? En kun je ook té gezond eten? Die vraag stond deze week weer ter discussie, nadat kinderarts Sandra Schrama van het Juliana Kinderziekenhuis in Den Haag haar bezorgdheid uitsprak over de voedingstrends van nu. In de weken voor kerst zag  ze maar liefst 7 kinderen met klachten van ondervoeding. En ook Linda de Mol maakte een duidelijk statement. ‘Rot op met je chiazaad’ prijkt er op de cover van het februarinummer. ‘Een patatje op z’n tijd mag best!’ Waar wij als lifestyle programma staan in deze discussie?

Misschien is het discussiepunt niet helemaal duidelijk. Wat ons betreft kun je namelijk nooit té gezond eten. Te weinig, dat wel. Of te eenzijdig. Of te mager. Maar te gezond? Het is maar wat je onder gezond verstaat. Het antwoord laat zich volgens ons in 2 simpele woorden omschrijven, namelijk balans en variatie. Vetten heb je nodig, net zoals je het af en toe nodig hebt om eens flink de teugels te laten vieren. Het moet immers wel leuk blijven! Ongezond en vet eten kan heel gezond zijn op z’n tijd. Brood schrappen van je menu? Niet per se nodig. Een volkorenbammetje op z’n tijd kan best.  Een hapklaar antwoord hebben we dus niet liggen, maar 1 ding weten we wel; houd het leuk voor jezelf, zoek naar balans en probeer flink te variëren.  Superfood heet niet voor niets superfood en is inderdaad heel gezond. Maar dan hebben we het niet alleen over gojibessen, chiazaad en kokosolie; júist ook over boerenkool, broccoli, avocado en zoete aardappel. Oftewel: een belangrijk onderdeel van je dagelijks gezonde voedingspatroon…

Onze conclusie: gezond eten doe je met gezond verstand, al is dat met alle informatie van tegenwoordig nog wel eens ver te zoeken. De discussie duurt voort en nieuwe inzichten zullen er elk jaar zijn. Eén ding is zeker: overgewicht is NOOIT gezond en om die reden heeft Jos Stuyver, grondlegger van Momentum, destijds het Momentum Lifestyle Programma ontwikkeld. Een programma waarbij je in fase 1 afslankt, in fase 2 stabiliseert en in fase 3 het voedingspatroon aanneemt dat past bij JOUW balans.

Kortom: een programma waarmee je gewicht verliest  én waarbij je gezond verstand weer even wordt opgefrist ;-)

Met gezonde groet,
Danuta Stuyver


Oudere posts Nieuwe posts