Eggs Benedict met zalm en spinazie

Eggs Benedict met zalm en spinazie

  Eggs Benedict, wat een heerlijke klassieker! Maar helaas nogal een vette klassieker. Officieel is de traditionele Eggs Benedict namelijk opgebouwd uit een zoete Engelse muffin, ham, gepocheerde eieren en boterige Hollandaisesaus. Geen eenvoudig gerecht ook, want zowel de gepocheerde eieren, de zalm, als de Hollandaisesaus vergen best wat culinaire vaardigheden.

  Maarrr… laten wij die lastige Hollandaisesaus en de zoete Engelse muffin nu juist vervangen door een gezondere variant. Persoonlijk missen we niets aan de zoete muffin en ja, originele Hollandaisesaus is goddelijk, MITS precies goed bereid en meteen geserveerd. Probeer eerst onze variant maar eens, dan weet je ook niet wat je mist… En eigenlijk kan onderstaande variant zónder saus ook heel goed.

  Er bestaan tig varianten op Eggs Benedict. Ham wordt regelmatig vervangen door zalm of spinazie (Eggs Florentine) en ook bacon doet het goed in dit gerecht. Wij gebruikten zalm, (officieel Eggs Hemingway) en spinazie. Lekker, gezond èn makkelijk.

  Bereidingstijd

  • 30 minuten

  Ingrediënten (2 personen)

  Eggs Benedict

  • 4 spelt- of volkorenboterhammen
  • 4 eieren (bij voorkeur biologisch)
  • Paar plakken verse gerookte zalm

  Magere Hollandaisesaus

  • 1 el gesmolten grasboter
  • 2 el magere yoghurt of kwark
  • 1 tl mosterd (of iets meer naar smaak)
  • 1 tl citroensap
  • Peper & zout

  Of

  • Balsamicoazijn
  • Verse bieslook
  • Kappertjes
  • Spinazie

  Bereidingswijze

  Over tot de bereiding. We beginnen maar meteen bij de saus. Lees wel eerst het hele recept even door, zodat je voor het boodschappen doen alvast een variant kunt kiezen.

  Bereiding Hollandaisesaus

  Klop alle ingrediënten m.u.v. de grasboter in een kom goed door elkaar. Smelt de boter apart in een pannetje en voeg de overige ingrediënten toe aan de gesmolten boter. De truc om schiften tegen te gaan is voorzichtig blijven roeren tot de saus is ingedikt. Is de saus naar wens, houd hem dan op temperatuur om schiften tegen te gaan.

  ‘Sausloze variant’

  Wat je overigens óók kunt doen, is de – nog altijd niet vetvrije – Hollandaisesaus vervangen door verse gewokte spinazie, een paar druppels witte balsamicoazijn, wat verse bieslook en kappertjes. Zeker met zalm een goede combinatie en goed gepocheerde eieren creëren eigenlijk al een saus op zich: het lopende eigeel. Deze variant zorgt voor het Eggs Benedict gevoel, alleen dan gezonder èn een stuk eenvoudiger.

  Bereiding gepocheerde eieren

  Dan nu het lastige deel: eieren pocheren. Breng ruim water aan de kook en voeg een scheut azijn toe. Doe de eieren in een kopje. Als het water 90 graden is (houd het met een thermometer in de gaten), maak je er een draaikolk in, waarin je één voor één de eieren laat glijden. Laat 4 minuten staan op 90 graden, zodat de eieren gestold zijn, maar nog wel zacht van binnen. Er zijn overigens ook trucs om eieren te pocheren (plastic zakjes bijvoorbeeld of de magnetron, maar daar zijn wij persoonlijk geen voorstander van) en het internet staat bol met instructievideo’s. Jamie Oliver geeft 3 manieren in zijn instructiefilm. Als het daar niet mee lukt…

  Bereiding Eggs Benedict

  Rooster de boterhammen, beleg deze met gerookte zalm, leg daarbovenop de gepocheerde eieren, maal daar wat verse peper overheen en maak af met de saus of balsamicoazijn met kappertjes.

  Tip: wat verse spinazie doet het ook super bij dit gerecht!

  Eet smakelijk!

  Afslanken en lekker eten met Momentum

  Dit recept is één van de recepten van het Momentum 3 Fasenplan, een gezonde afslankkuur met echt vers eten, zoals het hoort. Momentum bestaat uit een uitgebalanceerd voedingsplan met ondersteunende voedingssupplementen en indien gewenst (online-)begeleiding. Na het volgen van het Momentum Fasenplan heb je een gezonde levensstijl aangeleerd en wil je nooit meer anders.

   


  Oudere posts Nieuwe posts