Indiase Kip Biryani
💡 Recept uit Fase 3: Levensfase van het Momentum Lifestyle Programma.
Kip biryani is een verrukkelijk gerecht uit de Indiase keuken, dat normaal gesproken bol staat van smaak en kruiden. Maar wist je dat je dit heerlijke gerecht ook gezonder kunt maken zonder afbreuk te doen aan de smaak? Wij delen graag ons recept voor een lichte en gezonde kip biryani. Dit gerecht zit boordevol smaak en voedingswaarde, maar bevat minder vet en calorieën dan de traditionele versie. Probeer het zelf en geniet van een heerlijke, evenwichtige maaltijd!
Ingrediënten:
Voor de kipmarinade:
- 500 gram mager kippenvlees (bijvoorbeeld kipfilet), in blokjes gesneden
- 1 kopje magere yoghurt
- 1 eetlepel gember-knoflookpasta
- 1 theelepel kurkumapoeder
- 1 theelepel komijnpoeder
- 1 theelepel korianderpoeder
- Zout naar smaak
- Versgemalen zwarte peper naar smaak
Voor de rijst:
- 2 kopjes basmatirijst, gewassen en uitgelekt
- 4 kopjes water
- Zout naar smaak
Voor de biryani:
- 2 eetlepels olijfolie
- 1 grote ui, fijn gesneden
- 2 groene chilipepers, fijngehakt (naar smaak)
- 1 theelepel gember-knoflookpasta
- 1 theelepel kurkumapoeder
- 1 theelepel komijnpoeder
- 1 theelepel korianderpoeder
- 1 kopje gemengde groenten (bijv. erwten, wortels, bloemkool)
- 1/2 kopje magere yoghurt
- Handvol verse korianderblaadjes, fijngehakt
- Handvol muntblaadjes, fijngehakt
- 1 theelepel garam masala
- Zout naar smaak
Instructies:
- Meng alle ingrediënten voor de kipmarinade in een kom. Voeg de kip toe en zorg ervoor dat deze goed bedekt is met de marinade. Laat dit minimaal 30 minuten marineren.
- Kook de basmatirijst in 4 kopjes water met zout volgens de aanwijzingen op de verpakking. Zorg ervoor dat de rijst droog en niet te gaar is. Zet opzij.
- Verhit olijfolie in een grote pan en fruit de fijn gesneden ui tot deze goudbruin is. Voeg de groene chilipepers en gember-knoflookpasta toe en bak nog een minuut.
- Voeg de kurkumapoeder, komijnpoeder en korianderpoeder toe. Roer goed door.
- Voeg de gemarineerde kip toe en bak deze tot hij gaar is en de yoghurt is ingedikt.
- Voeg de gemengde groenten toe en bak nog een paar minuten tot ze gaar zijn.
- Roer de magere yoghurt erdoor en laat het geheel sudderen tot de saus wat dikker wordt.
- Voeg de gehakte koriander- en muntblaadjes, garam masala en zout naar smaak toe.
- In een grote ovenschaal, leg een laag van de gekookte rijst en daarbovenop een laag van het kipmengsel. Herhaal dit tot alle rijst en kip op zijn.
- Bedek de ovenschaal met aluminiumfolie en zet deze in een voorverwarmde oven op 180 graden Celsius. Bak de biryani gedurende 20-25 minuten.
- Serveer de gezonde kip biryani met een frisse salade of een komkommerraita voor een smakelijke en evenwichtige maaltijd.
Geniet van deze gezonde variant van kip biryani, boordevol smaak en voedingswaarde, zonder de extra calorieën en vetten! Perfect voor wie gezond wil eten zonder concessies te doen aan smaak en genot. Probeer het vandaag nog en deel je ervaringen met ons!
Afslanken en lekker eten met Momentum
Dit recept is één van de recepten van het Momentum 3 Fasenplan, een gezonde afslankkuur met echt vers eten, zoals het hoort. Momentum bestaat uit een uitgebalanceerd voedingsplan met ondersteunende voedingssupplementen en indien gewenst (online-)begeleiding. Na het volgen van het Momentum Fasenplan heb je een gezonde levensstijl aangeleerd en wil je nooit meer anders.