Low Carb pizza met cherrytomaatjes, spinazie en parmezaan
Dit recept stond al een tijdje op ons to-do lijstje. Koolhydraatarm en gezond, maar minstens net zo lekker als de ongezonde variant… Dat wíl je toch gewoon? Een echte aanrader, maar neem er wel de tijd voor, want dit recept is niet zozeer moeilijk te maken, maar heeft door de baktijd wel een lange bereidingstijd. Het kost dus wat tijd, maar dan heb je ook wat! Perfect voor de zondagmiddag of wanneer je een dag thuis bent. En wat over is, neem je de volgende dag voor lunch. Ja echt, zo verantwoord is deze pizza!
Bereidingstijd
- 30 minuten
Ingrediënten (2 personen)
- 1 bloemkool
- 1 ei
- Klein handje geraspte kaas (kun je ook weglaten)
- Gedroogde oregano, basilicum of Italiaanse kruidenmix
- 6 tot 8 biologische tomaten (of biologische tomatensaus)
- 1 teen knoflook
- 1 tl samba oelek
- Scheutje extra vierge olijfolie
- Flinke hand verse bladspinazie
- Paar bio cherrytomaatjes
- Handje geraspte kaas (Parmezaan bijvoorbeeld)
- Peper, zout
Bereiding pizza bodem
Verwarm eerst de oven voor op 180 graden. Was in de tussentijd de bloemkool, snijd in roosjes en vermaal in de keukenmachine tot kruimels. Verdeel de bloemkoolkruimels evenredig over een met bakpapier beklede ovenplaat en schuif in de oven. Bak zo’n 25 minuten en roer af en toe even door. Laat de kruimels minimaal een kwartier buiten de oven afkoelen en doe ze dan in een schone theedoek. Dit onderdeel is belangrijk, dus maak je er niet te makkelijk van af! Knijp zo hard als je kan, zoveel mogelijk vocht uit de kruimels. Herhaal dit meerdere keren, totdat er niet tot nauwelijks nog vocht los komt. Pas dan doe je de ontstane bloemkoolpulp in een kom en voeg je het (opgeklopte) ei, wat verse peper en zout, eventueel een handje kaas (wel lekker, maar hoeft niet per se) en kruiden naar smaak toe (wij kozen voor oregano). Meng goed door elkaar en verdeel vervolgens het mengsel opnieuw egaal en lekker dun (!) over de met bakpapier beklede ovenplaat. Een nieuw bakpapiertje is trouwens geen overbodige luxe, je wilt de bodem immers zo droog mogelijk houden. Plaats de bloemkoolbodem in de oven en bak opnieuw een klein half uur totdat deze al lichtbruin is.
Bereiding tomatensaus
In de tussentijd kun je zelf heel eenvoudig een tomatensaus maken. Pureer 6 tot 8 biologische tomaten met 1 teen knoflook en voeg daar een (flinke) tl sambal oelek, een scheutje olijfolie en wat gedroogde oregano aan toe. Het lijkt meer werk dan het is, maar nog makkelijker is natuurlijk een kant-en-klare biologische tomatenpassata. Kan ook, aan jou de keus.
De topping
De bodem neemt al aardig de vorm aan van een pizzabodem, maar het is de topping die het ‘m doet. Uiteraard kun je de pizza naar smaak beleggen. Denk bijvoorbeeld aan champignons, courgette, pepers, etc. Wij kozen voor een heerlijke basic pizza, met cherrytomaatjes, spinazie en Parmezaanse kaas. Bestrijk de bodem met de tomatensaus, verdeel je topping(s) over de pizza. Bestrijk de randjes van de bodem met een klein beetje olijfolie en plaats wederom 20 minuten in de oven (we zeiden het al, de meeste tijd gaat op aan baktijd).
Na 20 minuten even checken of de bodem hard is, anders doe je hem er nog een paar minuutjes langer in. Elke oven is immers anders. Daarna is het alleen nog een kwestie de pizza voorzichtig in stukken snijden. Heerlijk met een groene salade!
Eet smakelijk!
Afslanken en lekker eten met Momentum
Dit recept is één van de recepten van het Momentum 3 Fasenplan, een gezonde afslankkuur met echt vers eten, zoals het hoort. Momentum bestaat uit een uitgebalanceerd voedingsplan met ondersteunende voedingssupplementen en indien gewenst (online-)begeleiding. Na het volgen van het Momentum Fasenplan heb je een gezonde levensstijl aangeleerd en wil je nooit meer anders.